Click to listen highlighted text!

Jocul de șah supranumit și “sportul minții”, este un joc de strategie între doi jucători. Rădăcinile lui lingvistice vin din persana, unde ”Shah” înseamnă ”rege”, de aici și formularea des întâlnită de „sport rege”.

Există mai multe versiuni despre originea șahului, cele mai răspândite dintre ele consideră ca țari de origine India, Persia și China. Perioada în care a apărut jocul de șah se apreciază că a avut loc între secolul III și secolul VI. Despre descoperirea jocului sunt nenumărate legende, printre care una dintre cele mai renumite, este legenda cu boabele de grâu. Izvoarele istorice atestă faptul că se juca șah prin secolul VI în Persia.

Jocul s-a răspândit prin secolul VII odata cu extinderea și invaziunii islamice în Orientul Apropiat, Africa de Nord, Bizant, Italia, Europa de Est și Spania. În Evul Mediu șahul era considerat de nobili ca un joc de elită, pe când biserica a dezaprobat jocul timp de câteva secole.

Prin secolul XVI se vor modifica mult regulile de joc, astfel se poate vorbi că în acel timp a apărut șahul modern. În acel timp era un joc răspândit mai ales în Spania, Franța și Anglia, ulterior în Rusia de unde provin cei mai mulți campioni mondiali de șah. În prezent există programe de șah pentru computer care au câștigat partide de șah chiar contra unor campioni mondiali.

                    ✔ Antrenor: Mavrodin Marin (CV) – Grupe de vârstă: 6-18 ani

                    ✔ Sportivi: 1998 – 2013

                    ✔ Competiții:

                    ✔ Rezultate:

                    ✔ Sală de pregătire: Str. Mioritei 24A

                    ✔ Galerie foto:

                    ✔ Program de pregătire:

  • Luni: 9:00
  • Marti:14:30
  • Joi: 14:30

 
Click to listen highlighted text!